Wat is nou Holochain? Holochain is een framework voor dApps en zoals zelf beschreven; een efficient alternatief voor de blockchain. Alles wat op het Holochain framework wordt gemaakt, kun je zien als een app. Een blockchain kan bijvoorbeeld worden ontwikkeld op Holochain, het is slechts één van de ontwerp mogelijkheden.

Holochain heeft geen standaard valuta, het is een platform waar je je eigen valuta kunt uitrollen. Ongeldige transacties zullen worden tegengehouden door de techniek van het netwerk, hierover later meer. Dit sluit het nodig zijn van een consensus, zoals bij Ethereum blockchain, uit en betekend dat computers en netwerken veel efficiënter kunnen werken.

Op dit moment worden er veel dApps (decentralized applications) ontwikkeld en deze zullen nu of binnen een bepaalde periode aan gaan lopen tegen de problemen van de standaard blockchain technieken namelijk: schaalbaarheid, energie verbruik en snelheid. Ontwikkelen op Holochain is tevens mogelijk in gangbare talen: Javascript en Lisp.

De blockchain van Ethereum heeft heel véél computer resources nodig om de consensus te bereiken. Dit betekend dat de blockchain er zeker van is, dat iedereen akkoord is met waar de coins zich bevinden. Het proces is bij Holochain niet nodig omdat deze met een andere techniek werkt. Holochain gebruikt hashing, ‘digital signatures’ en DHT’s (Distributed hash tables).

In het kort: hasing is een techniek die gegevens combineert tot een ‘Fingerprint’. Zodra er iets in de gegevens wijzigt, is de hash niet meer hetzelfde. Zo kan er controle op deze gegevens worden uitgevoerd. Een DHT (distributed hash table) is een peer-to-peer systeem waar je een bepaald bestand kunt opvragen die bekend is met een hash. Je download op dat moment stukjes van meerdere plekken, en combineert dat tot 1 bestand. DHT-downloads zijn sneller omdat je deze bestanden niet van 1 server hoeft te halen. Hierdoor wordt een netwerk ook minder belast. Een DHT decentraliseert de opslag van gegevens omdat deze als het waren gehost worden door iedereen en niet door 1 bedrijf.

Holochain heeft veel positieve kanten, alleen is het in de onderstaande gevallen waarschijnlijk niet aan te raden:
Anonieme, geheime of privégegevens. Er wordt niet alleen een beveiligingscontrole uitgevoerd door middel van digitale handtekeningen maar ook publiceer je naar een gedeelte DHT. Het Holochain team laat de mogelijkheid open voor ontwikkelaars om een anonimisatie laag toe te voegen aan Holochain.

Grote bestanden: Niemand wil worden gedwongen om grote bestanden op hun apparaten te hosten, omdat ze zich in de buurt van de hash bevinden. Je kunt Holochain meer zien als een soort database, dan een file opslag systeem.

HOLO en het HOT-token

De mensen achter Holochain, hebben inmiddels ook een hosting platform gemaakt op de infrastructuur van Holochain. Dit heeft de naam HOLO en is ontworpen om schaalbaar, veilig en stabiel te zijn. Om zo voorbereid te zijn op een nieuwe crypto economie. Er is dus een cloud gemaakt die gerund wordt door de community, die niet afhankelijk is van grote hosting partijen.

HOLO users die bijdragen met hun computer capaciteit krijgen als beloning: HOLO Fuel. En HOLO fuel kan worden ingewisseld voor hosting, in-app aankopen en dollars. HOLO is eigenlijk een Holochain-app. Er zijn zogenaamde Holoports beschikbaar, om bij te dragen aan de hosting van HOLO.

Op dit moment zijn er nog geen tokens beschikbaar in het Holo platform. De HOT-tokens die bij de ICO zijn verkocht, kunnen straks worden ingewisseld voor Holo fuel.

Het team

Het Team van Holo, is hetzelfde als het team achter Holochain. Het team is geen ‘standaard’ crypto team met een aantal ‘star advisors’ of aanbevelingen van bekenden in de crypto wereld. Toch ziet het team er betrouwbaar en redelijk diep uit. Ze hebben per afdeling hun mensen klaar staan, zo lijkt het.

Vooral iemand als Arthur Brock (co-founder) of Eric Harris-Braun profileren zich op internet als mensen die weten waar ze het over hebben. Tevens zijn er stukken te vinden van verschillende mensen in het team, hoe een betere wereld te maken. Vooral op het gebied van energieverbruik etc.

Verder spreken voor mij twee zaken duidelijk in het voordeel van het gehele team: ze hebben reeds een werkend product namelijk Holochain en het is een team die al sinds 2008 bezig is met het ontwikkelen van deze producten. Tevens is er op Github heel uitgebreid ingegaan over de voor en nadelen van het product: https://github.com/Holo-Host en https://github.com/holochain/holochain-proto



Zie het volledige team

 

Roadmap

Projecten in de cryptowereld en roadmaps, het blijft een raar fenomeen. Het voordeel hierboven genoemd is, dat holochain al een werkend product is. Dit is door developers zo te installeren. Op Github staat hier een handleiding voor beschreven.

Volgens het telegram announcements channel (https://t.co/Cbi7F2JxmX), komt de holochain beta in q1/q2 2019. Wat dat betreft lopen ze misschien een aantal maanden achter. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de ontwikkelingen!

 

Holo kopen

Holochain kan makkelijk middels iDeal gekocht worden op Coinmerce.io

Officiële website van Holochain
Holochain op Gifthub / source code
Holochain op Twitter
Holochain op Bitcoin Talk
Whitepaper van Holochain