Blockchain-technologie is nog niet klaar voor implementatie op financiële markten, volgens een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) op 7 juni. Na drie jaar experimenteren met Distributed Ledger Technology (DLT), waarvan blockchain één type is, heeft DNB – de centrale bank van Nederland – geconcludeerd dat de huidige algoritmen niet in staat zijn om het volume aan transacties van financiële marktinfrastructuren in een 100-tal te verwerken.

Volgens het rapport van de bank heeft DNB vier prototypen ontwikkeld en geëvalueerd met als doel een beter inzicht te krijgen in de technologie en de mogelijke bruikbaarheid ervan voor het verbeteren van betalingen en effectenverkeer.

Na evaluatie van de resultaten van hun tests concludeert DNB dat, hoewel blockchain-technologie “interessant en veelbelovend is”, huidige systemen die geen DLT gebruiken “zeer efficiënt zijn, grote volumes aankunnen en de rechtszekerheid bieden om betaald te hebben.” vervolgt:

“De geteste blockchain-oplossingen tonen aan dat ze niet voldoende efficiënt zijn, met betrekking tot kosten en energieverbruik, en ze kunnen het grote aantal transacties niet aan.”

De Nederlandsche Bank is niet de enige centrale bank die kijkt naar de impact van blockchaintechnologie en cryptocurrencies in de bankwereld. In maart kondigde de Schatkist van het VK de lancering aan van een cryptocurrency task force van de Bank of England en de Financial Conduct Authority. Meer recent, tijdens de Money20 / 20-conferentie in Amsterdam op 5 juni, spraken leiders van de Bank of England, de Bank van Litouwen, de Bank of Canada en de Zwitserse nationale bank over de relatie tussen cryptocurrency en de traditionele bankwereld.